Dutchknitty's projects
TNT for the brain
Finished
February 2 2017
March 15 2017
Project info
TNT for the brain
Knitting
me
Dutchknitty on ravelry
m
Needles & yarn
US 2½ - 3.0 mm
26 stitches and 32 rows = 4 inches
2,681 yards = 8.54 skeins
Holst Garn Supersoft 100% Uld
2.5 skeins = 784.9 yards (717.8 meters), 125 grams
Bloemendal wol en meer in Eindhoven, Noord-Brabant
Holst Garn Supersoft 100% Uld
2.27 skeins = 712.7 yards (651.7 meters), 113 grams
bloemendalwol
Holst Garn Supersoft 100% Uld
2 skeins = 628.0 yards (574.2 meters), 100 grams
bloemendalwol
Holst Garn Supersoft 100% Uld
1.77 skeins = 555.7 yards (508.2 meters), 88 grams
bloemendalwol
Notes

BLOG : http://dutchknittylolmetwol.blogspot.com/2017/03/tnt-for-...

Een echte hersenkraker.
Heb hem dan ook begin 2016 gestart en in de kast gesmeten om eens te overdenken hoe ik dit wel allemaal kloppend kan maken.
Ik had een patroon voorbij zien komen en heb daar dit vest op geïnspireerd.
Dat patroon moest vanuit Amerika besteld worden als PDF en betaald worden met een Amerikaanse creditcard en met een Amerikaans adres, belachelijk wat voor moeite dat me gekost heeft. Terwijl het een PDF was, maar met Amerikaanse ex-roommates van mijn dochter is het gelukt.

De pas is origineel naar mijn idee niet mooi, een motief is half afgekapt en sluit slecht aan. Uiteindelijk ben ik na veel herberekenen er in geslaagd om dit passend te maken en ben opnieuw gestart op 2 febr. 2017
6 weken later na veel rekenenen, tekenen en vooral vloeken was dit vest af.

Je start met twee zadel schouderpassen ( heen en weer dus recht en averecht gebreid in fair isle) , van daar uit moet je met verkorte toeren heen en weer een rugpand en daarna het voorpand incl knipbies maken.
In dat gedeelte verkorte toeren werk je regelmatig met 4 kleuren in een toer en dan heen en weer.
Uiteindelijk kun je dan rond gaan breien met 4 verschillende teltekeningen vanwege de meerderingen voor de schouderkop/armsgaten.
De teltekeningen kloppen niet en de berekeningen moet je elke keer weer opnieuw maken om gelijk gespiegeld uit te komen naast de knipbies. Hier en daar moet je minderen/meerderen om dat goed kloppend te krijgen.
Ik heb al veel fair isle gebreid en sta open voor allerlei uitdagingen maar bij deze ging het toch wel heel ver.

Een hersenkraker -explosie voor je hersenen oftewel: This is a TNT for the brain

TNT = explosive material- it feels like my brains have to work extremely hard fixing this project :explosions in my head
:https://www.youtube.com/watch?v=HeXz0U_Hs_s

Update 23-2-2017
Inmiddels bij de lengte beland die ik wilde, ruim over de billen. Ook een voorbereiding gemaakt voor zakken in het voorpand.
Ik zou nu de knipbies kunnen gaan knippen en de rand breien maar het is ook wel verleidelijk om die mouwen te doen, dan ben ik daar van af.. of toch maar de zakken??
Als ik de knipbies er niet in verwerkt had dan was dit toch een leuke tuniek geworden….

update 5-3-2017
Halverwege de voorbies, althans het afkanten er van… maar straks weer steken bijeen rapen om het beleg te breien. Daar gaan ook weer heel wat uurtjes in zitten. Uiteraard moet mouw 2 nog gebreid worden en de voering van de zakken.

  • update 15-3-2017 Klaar . het is een lichtgewicht vest: weegt ongewassen slechts 427 gram. Gewassen en foto’s van het eindresultaat gemaakt. Ik ben er heel erg blij mee. Het vest is dus afgeleid van enkele teltekeningen die totaal niet klopten, het verdere ontwerp zoals de volgorde en samenstelling van de motieven, de lengte, het maken van de zakken en de rand en de pasvorm heb ik zelf ontworpen aangepast op mijn eigen maat. Het eindresultaat is totaal anders dan het origineel. Het heeft dus ook geen zin dat te vergelijken, ik zou het zelfs niet aanraden daar er geen jota van klopte en ik zoals ik al gelijk schreef ik nog nooit zo’n slecht patroon heb gezien. Ik ben toch een ervaren fair-isle breister en heb al tig top-down gebreid maar dit was echt ingewikkeld omdat het totaal niet klopte. De rand heb ik afgeleid van mijn eigen ontwerp voor DutchCo©design Dolly de fair isle shawl. De aantekeningen die ik gemaakt heb zijn naast de vele berekeningen gericht op mijn maat en veel heb ik uit de losse hand met een “timmermansoog” gemaakt.

Er is en komt geen patroon van dit vest zoals ik dit ontworpen heb.

viewed 553 times
Finished
February 2 2017
March 15 2017
 
About this pattern
Personal pattern (not in Ravelry)
About this yarn
by Holst Garn
Light Fingering
100% Wool
314 yards / 50 grams

17656 projects

stashed 18699 times

Dutchknitty's star rating
  • Project created: February 26, 2016
  • Finished: March 16, 2017
  • Updated: January 3, 2018
  • Progress updates: 7 updates