Puiden synty villapaita by Jenna K.

Puiden synty villapaita

Knitting
May 2020
all 3 are used in this pattern
yarn held together
Aran
+ Aran
+ Aran
= Aran (8 wpi) ?
18 stitches and 24 rows = 4 inches
US 7 - 4.5 mm
S, M, L
Finnish
This pattern is available for €7.50 EUR buy it now

Kalevalan toisessa runossa kerrotaan puiden synnystä. Runossa Väinämöinen nousee puuttomalle maalle ja ohjaa Santsa Pellervon kylvämään puut. Näin maailmaan syntyvät puut, metsät ja pensaikot.

Mäet kylvi männiköiksi/ Kummut kylvi kuusikoiksi/ Kankahat kanervikoiksi/notkot nuoriksi vesoiksi.

Idea paidan kaarrokkeen kuviointiin syntyy siitä tunnelmasta, joka metsässä on aina keväisin. Kaikki tuntuu kihisevältä ja kohisevalta, kevään paksu valo lävistää maiseman ja silmut ja hiirenkorvat syntyvät oksille. Lintujen laulu kuuluu joka paikassa. Värit ovat teräviä, liian voimakkaita pitkän pohjolan talven jälkeen. Joka paikasta työntyy esille jotakin ja puut kurkottelevat oksiaan kohti taivasta. Halusin kuvioon kirjoneuleen lisäksi pampuloita, jotka tuovat mieleeni keväisin puissa pullistelevat silmut.

Valitsin langoiksi Novitan harmaan Natura -villalangan sekä kuvion neulomiseen alpakan ja mohairin yhdistelmän, koska halusin mahdollisimman elävän ja hitusen levottoman lopputuloksen. Voit valita tähän neuleeseen Aran -paksuisen langan ja jos haluat, että kaarrokkeen kuvio erottuu paremmin, valitse kontrastivärit ja pörröisen mohairin ja alpakan yhdistelmän sijaan sileämpi vaihtoehto. Neuleeseen sopii hyvin myös islantilainen Léttlopi -lanka, mutta tarkista neuletiheys ja puikkojen koko käsialasi mukaan ennen kuin aloitat neulomisen.

Villapaita neulotaan alhaalta ylös ja hihat liitetään neuleeseen ennen kaarroketta. Ohje pitää sisällään sanallisen ohjeen neuleen neulomiseen sekä kaarrokkeen kuviomallit 1 ja 2 selityksineen.