Seonaid by Moi Raya

Seonaid

Crochet
September 2022
Any gauge - designed for any gauge ?
14 stitches and 17 rows = 4 inches
5.0 mm (H)
3.5 mm (E)
131 - 219 yards (120 - 200 m)
US
Flag of English English Dutch
This pattern is available for €2.00 EUR buy it now

Al vanaf mijn kinderjaren ben ik weg van de geweven schotse ruit. Eigenlijk zou ik het liefst in die techniek iets willen weven, maar inmiddels heb ik ook een manier gevonden om met carreaux crochet ongeveer hetzelfde effect te creeëren.

Om deze ontdekking zo beknopt mogelijk uit te leggen, heb ik twee proeflapjes ontworpen. De eerste om het basis principe te begrijpen en de tweede om extra kleuren toe te voegen. Als je dit onder de knie hebt, kan je de kolommen en rijen breder maken door meer steken / rijen te haken.

Gehaakt met vasten wordt het een vrij stugge mat en is daarom vooral geschikt voor een klein project zoals een bad- of toiletmat.

In principe kan je diverse soorten garen gebruiken, maar het prettigste is acryl dat niet aan elkaar klit. Zeker als je een fout maakt. Je haakt namelijk met twee draden tegelijk en wisselt kleuren af. Met sokkenwol is het lastiger een stuk uit te halen…

Een andere mogelijkheid is om dunne katoen te gebruiken voor pannenlappen.

Omdat je met twee draden tegelijk haakt gebruik je een haaknaald die het dubbele is dan wat het label adviseert. Of zelfs een (halve) maat groter als je vrij vast haakt.

De hoeveelheid benodigt garen hangt af van je project. Gebruik de proeflapjes om een idee te krijgen. Als je iets wilt maken dat twee keer zo breed en twee keer zo hoog moet worden, heb je vier keer zoveel garen nodig als er vermeld staat.

Zorg voor een duidelijk tartan-effect door te kiezen voor twee hoofdkleuren die contrastrerend genoeg zijn.


Voor de proeflapjes heb ik gebruik gemaakt van diverse soorten acryl (50 gram ~ 200 meter).

Proeflapje 1
Kleur A ~ 40 meter
Kleur B ~ 30 meter

Proeflapje 2
Kleur A ~ 65 meter
Kleur B ~ 60 meter
Kleur C ~ 12 meter
Kleur D ~ 12 meter