Ida Amalia & Johannes by Maria Crispin Henriksson

Ida Amalia & Johannes

Knitting
October 2017
DK (11 wpi) ?
22 stitches and 32 rows = 4 inches
US 4 - 3.5 mm
2.5 mm
164 - 175 yards (150 - 160 m)
M
Swedish
This pattern is available for kr.60.00 SEK buy it now

UPPDATERING av PDF-filer har gjorts, okt -20.

Både damer och herrar behöver vantar. Köp av mönstret ger 2 olika PDF-filer - en för damvanten och en för herrvanten - skrivna mönster á 6 sidor totalt.

Idén till vanten Ida Amalia kom till för flera år sen, när jag just hade upptäckt tekniken att korsa maskor för att få fram olika effekter i stickningen. Prototypen behövde omarbetas, tiden gick. Men så plötsligt kom de saknade idéerna och vips var damvanten klar!

Men Ida behöver ju matchning. Herrvanten Johannes kom till senare. Något mindre dekorerad än damvanten, korsade maskor enbart i kanterna. Den är döpt efter morfar, som var en hejare på att karda ull och i övrigt assisterade mormor Ida när hon spann garn.

Storlek: Medium Dam och Medium Herr

Allmänt: Vanten är ‘rak’ i grunden, men stickas med kiltumme, så för ett tag ökar antalet maskor. Handledsdelen är ganska hög, så det inte ska glipa mellan jacka och vante. Vill man ha den kortare, så påbörjar man tumkilen två varv tidigare. Har man längre fingrar, så förlänger man delen efter tumkilen ett par varv.

Dekoren i kanten på damvanten är virkad.

Garnåtgång: Två nystan á 50 gram av Sandnes Peer Gynt räcker gott och väl till ett par damvantar, helt färdiga väger mina ca 83 gram paret. Herrvantarna är lite tyngre, men man klarar sig på under 1 hg garn (ca 96 gram paret) om man inte gör dem större/glesare än beskrivningen säger.

Andra garner i liknande sträckning fungerar förstås. Jag har t ex stickat dem i 3-trådig ull från Kampes, det blev en lite robustare version, och mycket vackra.

Till all dekor i kanten går det åt ca 5 meter garn, beroende på hur tjock och lång du gör flätan. Den virkade kräftgången i kanten tar ca 2,5 meter, i övrigt fungerar kortare bitar. Färger kan varieras efter smak, antingen virkar man i basfärgen eller också i en tredje färg, som en ‘prick över i’ och tar upp den färgen även i flätan. Använd garn med liknande sträckning/tjocklek, men det är inte petnoga. Anpassa nålen och virktätheten efter garnet du använder.

Jag hoppas verkligen du ska tycka om att sticka mina vantar. Tack!