Lau by marias garn

Lau

Knitting
September 2022
Sport (12 wpi) ?
27 stitches = 4 inches
in hjärtmönster
US 2½ - 3.0 mm
US 4 - 3.5 mm
191 - 219 yards (175 - 200 m)
one
Swedish
This pattern is available for kr.50.00 SEK buy it now

Halvvanten Lau stickas runt på strumpstickor (eller mha magic loop om du föredrar det). Handledsmudden är stickad i hjärtresår, det är även resåren vid fingrarna. Du väljer själv om du stickar mudden vid fingrarna extra lång för extra värme. Hjärtmönstret på handryggen och det enkla mönstret på handflatan stickas endast med 1 färg i taget. Lau har även en rejäl tumkil för bästa bekvämlighet. Lau’s storasyster är vanten Laura.

I halvvanten Lau har jag kombinerat 2 olika mönster med hjärtan:
Hjärtmönster: När jag skulle sticka Værbitts (https://www.varbitt.no/) fjærstrikk råkade det bli ett mönster som mer påminner om hjärtan istället, kanske för att jag älskar hjärtan. Hjärtmönstret stickas med två färger (en bottenfärg och en mönsterfärg), men är betydligt lättare att sticka än det ser ut då man hela tiden endast stickar med en färg i taget.
Hjärtresår: När jag stickade hjärtmönster på syfestivalen 2018 fick jag tipset om något som kallades hjärtresår, kukkakuvioinen joustinneule på finska (översätter man det ordagrant till svenska blir det snarare blomresår). Jag som älskar hjärtan föll direkt för mönstret och har sökt i många böcker men inte hittat tekniken. På nätet har jag hittat instruktioner på flera språk jag inte förstår och till slut även på engelska som flower ridge stitch, puff rib och wheat ear loop stitch, samtliga stickade fram och tillbaka. Jag har gjort om mönstret lite och stickar det helst runt.

Garn: Rauma finull 100 % ull (350 m/100g) i 4 färger;
färg 1 (gult) c:a 30 gram, färg 2 (lila) c:a 15 gram, färg 3 (rosa) c:a 10 gram, färg 4 (grönt) < 5 gram

Stickfasthet: c:a 25 maskor hjärtresår/10 centimeter på den tunnare stickan, c:a 27 maskor hjärtmönster/10 centimeter på den grövre stickan.

Beskrivningen är på svenska.

The pattern is in Swedish.