Luotolainen Tikkuri by Taito Shop Oulu

Luotolainen Tikkuri

by Taito Shop Oulu
Knitting
January 2017
DK (11 wpi) ?
24 stitches and 34 rows = 4 inches
in rib 4 k, 1 p
US 1½ - 2.5 mm
1772 - 2362 yards (1620 - 2160 m)
S M L XL
Finnish
This pattern is available for €8.06 EUR buy it now

Luotolainen Tikkuri, yksi Pohjois-Pohjanmaan ylpeyden aihe ja osa koko Suomen Elävää Kulttuuriperintöä.
Tikkuri on pitänyt pintansa suosittuna käsityönä jo lähes 200 vuotta! Alkujaan sitä neulottiin kalastajaneuleeksi paikallisesti vain Haluodossa. Nykyisin sen neulontakenttä kattaa koko maailman! Tikkuria käyttävät tänä päivänä miesten lisäksi myös naiset.

Perinteinen luotolainen tikkuri neulotaan käsin pesemättömästä ja värjäämättömästä suomenlampaan villasta. Luotolaisia neulotaan kaikissa lampaan luonnollisissa väreissä, mutta harmaa on perinteisen luotolaisen suosituin väri.

Luotolainen on saumaton ja neulotaan yhtenä kappaleena helmasta aloittaen joustinneuleena. Malli on vartaloa myötäilevä. Etukappaleelle tehdään västäräkki, helmineuleena neulottu neliö. Selän istuvuutta parantaa selkäkiila. Hihasilmukat poimitaan etu- ja takakappaleiden reunasilmukoista ja neulotaan ylhäältä alas. Kyynärpäihin neulotaan kauniit kavennukset. Luotolaisen tunnusmerkkeihin kuuluvat hartiavirkkaukset ja vasemmalle puolelle aukeava kaulus. Kaulusta ja olkapäätä koristavat kuusi sarkanappia.

Kokoa ei kannata valita liian isoksi. Mallin on tarkoitus olla vartaloa myötäilevä. Hihoja voi tarpeen vaatiessa pidentää.

Pohjois-Pohjanmaan Taito -yhdistyksen luotolaisen tikkurin ohje on kunnianosoitus 200-vuotta vanhalle perinneneuleelle, jonka ensimmäisen version perimätiedon mukaan neuloi luotolainen Sofia Björnholm.
Luotolaisten tikkurien neulontaperinnettä ylläpitää nykyisin Hailuodossa tikkuröijypiiri.

Tämän ohjeen ohjetiedustelut: Taito Shop Oulu p. 040 352 2082