Maailman synty sweater by Jenna K.

Maailman synty sweater

Knitting
April 2020
Aran (8 wpi) ?
US 7 - 4.5 mm
S, M, L
Flag of English English Finnish
This pattern is available as a free Ravelry download

Langan menekki: Varaa lankaa hieman enemmän kuin pdf-ohjeessa! Käsiala (ja tietysti puikkokoko) voi vaikuttaa langan menekkiin ja koska islantilainen villa myös kuluu käytössä, on hyvä olla hiukan ylimääräistä lankaa, jos neuletta tarvitsee myöhemmin paikkailla.

Suomalaisessa kansanperinteessä maailman synnystä kerrotaan tarina: oli ilman impi, Ilmatar, oli sotka, joka etsi paikkaa pesälleen. Sotka muni munansa Ilmattaren polvelle ja kun Ilmatar liikahti, munat vierivät pois ja särkyivät. Munista syntyivät kuu, aurinko ja tähdet.

Maailman synty kuvaillaan Kalevalan ensimmäisessä runossa. Maailman synty -villapaita on ensimmäinen Kalevalasta ammentava villapaitani, ensimmäinen neulottu runo.

Malli perustuu islantilaisen villapaitaperinteen ideaan: on paksu ja hyvin vettä ja tuulta hylkivä villalanka ja hartioita ja miehustaa kiertävä kaarroke.

Lankasuositus: Léttlopi (meleerattu keltainen ja laivastonsininen) Pyöröpuikot ja sukkapuikot 3,5 (hihoihin ja resoreihin), sekä pyöröpuikko 4,5

Neuletiheys 18s/10 cm.

Huomio: koska mallikuvion alimmat kaksi kuviota ovat silmukkamäärältään 32 silmukkaa, ohjeen S ja M koko ovat silmukkamäärältään sama. XXS-koon saat vähentämällä 32 silmukkaa, mutta en ole itse neulonut paitaa niin pienenä, enkä osaa sanoa, minkä kokoinen siitä käytössä tulee. S:n ja M:n kokoero on melko pieni ja syntyy kaarrokkeen kavennuksista. Neuletiheydellä tai vaihtamalla lankaa ehdotetusta lettlopista voit vaikuttaa siihen, minkä kokoinen lopputuloksesta tulee.