Tandwiel by Atelier Aolt

Tandwiel

Knitting
June 2019
Fingering (14 wpi) ?
US 4 - 3.5 mm
875 - 1094 yards (800 - 1000 m)
Dutch
This pattern is available for €4.00 EUR buy it now

Deze maand maken we een cirkel shawl, ook wel pi-shawl genoemd. Er zit een wiskundige regelmatigheid bij het meerderen. Elke keer dat het aantal steken verdubbeld zit er ook het dubbele aantal rijen tussen. Omdat de shawl punten heeft deed deze me denken aan een tandwiel. Een heel sierlijk tandwiel wel te verstaan.

Deze versie is redelijk klein voor een ronde shawl, namelijk 1 meter in doorsnee. Hierdoor is een shawl speld of pin zeker aan te raden bij het dragen. Je kunt de shawl uiteraard ook veel groter maken, maar houdt er rekening mee dat je aan het einde behoorlijk wat steken op de naald zult hebben en ook een ruimere hoeveelheid garen nodig zult hebben, vooral voor de rand.

De shawl is ook multifunctioneel. Je kunt deze als kleedje gebruiken of als versiering op je bank. Of maak de shawl een kleiner om deze als een soort doily onder een vaas te gebruiken.

Benodigde materialen:
3.5 mm 100 cm rondbreinaald en DPN’s (alleen voor eerste paar rijen, optioneel)
Haaknaald 3,5 mm (allen bij opzetmethode 1)
180-200 gram sokkengaren (fingering weight)
Naald om af te hechten, schaar, stekenmarkeerder.

Tips garen:
In het voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van restjes en mini’s in in 7 kleuren die elk tussen de 10 en 20 gram waren. Voor de rand had ik een bolletje van 50 gram gebruikt. Je kunt voor de rand ook gebruik kunnen maken van restjes/mini’s in vergelijkbare, verlopende kleuren.

In het begin heb je per ronde nog niet heel veel garen nodig, terwijl je tegen het einde misschien 10 rondes of minder uit 20 gram krijgt. Houd hier rekening mee met het verdelen van je beschikbare garen.

Tips naalden:
In het begin zijn Dubbel Puntige Naalden (DPN’s) heel fijn omdat het een priegelig werkje is, daarna is een rondbreinaald met magic loop nodig.
Je kunt ook een grotere naald gebruiken, dan wordt de shawl iets flexibeler en groter, maar je zult wel meer garen nodig hebben.

Er is een begeleidende video beschikbaar op youtube.

vragen? atelieraolt@gmail.com
of in de groep: https://www.ravelry.com/groups/alle-restjes-verzamelen

De patronen zijn los en als set te koop. Klik bovenin op de e-book Alle Restjes Verzamelen.