Kryddervotter by Lille rille design

Kryddervotter

Knitting
December 2018
Lille rille hand dyed yarns BFL Gotland
Fingering (14 wpi) ?
28 stitches = 4 inches
US 1½ - 2.5 mm
US 0 - 2.0 mm
219 yards (200 m)
Damestr XS - Herrestr XL
Norwegian
This pattern is available for kr.50.00 NOK buy it now

Kryddervotter er et klassisk vottemønster med et litt annet mønster enn det klassiske selbumønsteret. De er morsomme å strikke og går også kjapt unna til tross for den ganske tette strikkefastheten!

Om størrelser og strikkefasthet:
Vottenes vidde bestemmes av strikkefastheten i bredden: Bruk mindre pinnestørrelse og/eller tynnere garn for å få smalere votter. Bruk større pinnestørrelse og/eller tykkere garn for å få bredere votter. Under har jeg foreslått noen størrelser etter strikkefasthet for å gi deg en idé om hva du skal velge. Du kan selvfølgelig velge å strikke med en annen strikkefasthet enn de som er oppgitt for å variere størrelsene mer.

Vottenes lengde bestemmes av strikkefastheten i høyden. Generelt vil superwahsgarn og kamgarn (engelsk: worsted spun) vil generelt gi lengre votter, mens kardegarn (engelsk: woolen spun) vil gi kortere votter. Det vil si at det kan være lurt å velge garntype med tanke på lengden på mottagerens hånd.

Størrelser: Omkrets: Strikkefasthet:
Damestr XS: 19,5 cm - 33 m/10 cm
Damestr S: 20 cm - 32 m/10 cm
Damestr M: 20,5 cm - 31 m/10 cm
Damestr L: 21 cm - 30 m/10 cm
Herrestr S: 21 cm - 30 m/10 cm
Herrestr M: 22 cm - 29 m/10 cm
Herrestr L: 23 cm - 28 m/10 cm

Pinner:
Settpinner eller lang rundpinne for magic loop i pinnestørrelsen du må ha for å få riktig strikkefasthet og et halvt pinnenummer mindre.

Jeg brukte Lille rille BFL Gotland (kamgarn) på pinnene 2,5 og 3, og dette ga meg en strikkefasthet på 28 m/10 cm i bredden og 27 m/10 cm i høyden på mønsterstrikken. Hvilken pinnestørrelse du trenger er du imidlertid nødt til å finne ut selv.

Siden votter er et såpass lite plagg, anbefaler jeg å ikke strikke prøvelapp, men å starte rett på pinnestørrelsene du tror vil passe. Dersom det viser seg at du er helt på villspor når det gjelder strikkefasthet, kan du rekke opp ned til vrangborden og begynne på nytt med en annen pinnestørrelse, eller du kan strikke vottene ferdig og gi dem til en mottager som de passer til. Husk at strikkefasthet som regel endrer seg noe i vask.

Garn:
Jeg anbefaler tynt ullgarn som feks Rauma finullgarn (kardegarn) eller Lille rille BFL Gotland (kamgarn). Det finnes ellers mange forskjellige garntyper å velge i, så slå deg løs: Votter er en perfekt plattform for å eksperimentere med garntyper siden de strikkes så raskt!

Garnforbruk:
Farge 1 (bunnfarge): ca 130 meter
Farge 2 (mønsterfarge): ca 70 meter

Om diagrammet og den skriftlige forklaringen:
For å hjelpe de som ikke er erfarne vottestrikkere har jeg laget en skriftlig forklaring i tillegg til det klassiske vottediagrammet. Den kan du støtte deg på om du synes det er vanskelig eller fremmed å strikke kun etter diagram. Dersom du forstår diagrammet uten forklaringen, kan du fint strikke kun etter dette.