Nyårsvanten by Maria Crispin Henriksson

Nyårsvanten

Knitting
January 2017
Bulky (7 wpi) ?
16 stitches and 23 rows = 4 inches
US 9 - 5.5 mm
US 8 - 5.0 mm
109 - 120 yards (100 - 110 m)
M/L
Swedish
This pattern is available for kr.40.00 SEK buy it now

Nyårsvantarna är klassiska ullvantar med dekor av fuskflätor och vandrande maskor på utsidan och helt slätstickade på tummesidan. De har istickstumme, alltså ‘vanlig gammeldags’ tumme där man först stickar in en avvikande tråd som sedan plockas bort och de frilagda maskorna plockas upp.

När stickningen är klar är vantarna något rymliga men tovas lätt för att bli tätare, ruggade och med det följer en lätt krympning av storleken. Tovning sker dels för hand genom såpa-tvätt och sköljning i omväxlande hett och kallt vatten, samt eftertork på element, men också i torktumlare i omgångar (vid behov) till dess man är nöjd. Jag låter vissa par vara lite rymligare, så man kan ha en tunn extra handske/vante inuti när det är riktigt kallt.

När de torkat borstas vantarna med styv borste på in och utsida, för att rugga upp ytan. Det gör dem varmare och vackrare.

Nyårsvantarna är snabbstickade och dekoren ger en liten extra touch av skaparglädje åt den som sköter stickepinnarna. Hoppas du tycker om dem!

Maria Crispin Henriksson