Ulmus by Erika Guselius

Ulmus

Knitting
May 2016
Manduzana Sock BFL Twist
Fingering (14 wpi) ?
28 stitches and 41 rows = 4 inches
in stockinette
US 1½ - 2.5 mm
328 - 399 yards (300 - 365 m)
36-42
Swedish
This pattern is available for kr.40.00 SEK buy it now

Ulmus är det tredje och sista mönstret i Manduzanas och Dödergöks sock-klubb 2016.

Den här gången kommer inspirationen till mönstret från grönskan som i skrivande stund exploderar utanför fönstret. Ulmus betyder alm och sockan har inspirerats av almens stora löv. Ett strukturmönster i mosstickning med hålmönster och resår bildar ett löv med spetsen framme i tån.

Ulmus stickas från mudden och ner och hälen stickas enligt hällappsmetoden.

Några allmänna tips för en lyckad sockstickning:

Håll koll på stickfastheten! Både sockans storlek och garnåtgången kommer att påverkas om stickfastheten skiljer för mycket mot den som mönstret anger. Om du vill testa din stickfasthet stickar du förslagsvis en liten tub i slätstickning för att mäta hur många maskor du får per 10 cm. Men det går också bra att kolla stickfastheten på sulan som är slätstickad när du kommit så långt.

Hälen stickas enligt hällapps-metoden och för att undvika hål längs med hällpappen efter att du plockat upp maskor för foten rekommenderar vi att du stickar de upplockade maskorna vridna på det första varvet.

Efter att du stickat klart dina sockor rekommenderar vi en lätt blockning, antingen bara genom att sockorna tvättas för hand för att sedan få plantorka eller att de får torka på så kallade ”sockblockare”. Blockningen gör så att spetsmönstret öppnas upp och kommer till sin fulla rätt.